Hvordan sy smøyg?

Hvordan syr man egentlig smøyg eller vevsøm?

Det første man trenger er selvsagt utstyr – i dette tilfellet linstoff, broderitråd, nål, saks og mønster. Hør på Husfliden hvilket linstoff som du trenger til din bunad.


Jeg synes den største utfordringen er å starte broderiet. Jo bredere det er jo værre blir det. Det innbyr til intens telling og endel feil i starten. Jeg starter nederst til høyre på mønsteret og syr mot venstre.For hver linje jeg syr, snur jeg broderiet slik at jeg alltid syr fra høyre til venstre. I starten teller jeg etter beste evne, men det har en tendens til alltid å bli litt feil i starten
. Løsningen min er å fortsette å sy inntill mønsteret blir rett og så rekker jeg opp igjen det som er feil i starten. Som bildet viser, mangler første del av rapporten i mønsteret, dette har jeg fjernet og skal sy til slutt for å få mønsteret komplett.

Selve syingen er ganske så enkel egentlig. Nålen føres opp og ned mellom trådene i stoffet slik som mønsteret viser. På denne måten «vever» man inn tråden og mønsteret kommer sakte frem. Jeg bruker to tråder for å få broderiet svart nok. Vær nøye med å holde deg på samme linje i stoffet hele tiden.

Et lite tips i begynnelsen av hver linje av mønsteret: For å forhindre at det skal bli knute på tråden, og at første sting kan bli stygt (sammentrukket osv) og for å gjøre det litt mer effektivt når man syr, drar jeg bare igjennom litt av lengden på tråden etter første sting og lar resten av tråden ligge i starten på linjen.

Når jeg har vevet fram til nest siste sting, ser det slik ut som bilde ovenfor viser

The combined prevalence of all degrees of erectilesystem and adequate blood supply to the penis and a generic viagra online for sale.

. Da drar jeg resten av tråden igjennom og drar litt i stoffet slik at jeg passer på at tråden ikke ligger stramt eller slakt. Dette synes jeg gir finest resultat. (bildet under viser broderiet «feil vei» fordi her er jeg kommet på neste linje – bildene fra linjen over ble ikke gode nok)

Pass på at de første stingene ikke blir for stramme når du drar igjennom siste del av tråden. Så syr jeg siste sting, snur stoffet og starter på neste linje fra høyre.

I begynnelsen synes jeg det går veldig sakte å sy slik søm fordi jeg ikke kan mønsteret skikkelig. Men, når jeg har vært igjennom en rapport ( i dette tilfellet den midterste firkanten i mønsteret) er jo det bare repetisjon og da går det etterhvert mye raskere. I tillegg kan man jo også bare se på det man allerede har sydd i stedet for å se på mønsterarket hele tiden!

Og til slutt, slik ser det ut på baksiden. Trådene har jeg festet etterhvert på hver side i broderiet. Jeg synes det er lettest å alltid avslutte etter en hel linje i mønsteret, da vet jeg hvor jeg skal begynne på neste runde 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *